Zopár tipov na cestovanie po Izraeli

Nová linka z Bratislavy do izraelského mesta Eilat ležiaceho na pobreží Červeného mora nám vyriešila starosti so zháňaním vianočných darčekov. Pre ilustráciu, spiatočná letenka s odletom vo štvrtok a príletom v nedeľu, s jednou 15 kilovou batožinou zdieľanou dvoma ľuďmi, stála 71 Eur.

Kto má chuť dopriať si príjemné dvadsaťstupňové teploty, vidieť historické pamiatky v trochu menej rušnom období, či poprechádzať sa po púšti bez "uhynutia" od horúčavy, by mal navštíviť Izrael v zime.

V zime je východ slnka o pol siedmej a vstať naň nie je až také bolestné.


Na čo sa môžte v Izraeli pripraviť?

Letiskové kontroly

Izrael je známy svojimi prísnymi bezpečnostnými opatreniami a kontrolami na letiskách. Odlet z Bratislavy prebiehal tradične, no pri pasovej kontrole v Izraeli nám boli položené viaceré otázky. Cestujúcich sa colníci pýtajú v zásade to isté: ste prvýkrát v Izraeli, navštívili ste predtým Blízky východ, ak áno, ktoré krajiny, cestujete sami, s kým cestujete, kde budete bývať, kedy letíte späť, aké je meno vášho otca,a ké je meno otca vášho otca a podobne...

Našinci by v zásade problém mať nemali, pokiaľ nenavštívili arabské krajiny, ktoré sa s Izraelom nemajú v láske. V prípade že áno, riešením je požiadanie o druhý pas, ktorý je v tomto prípade výnimočne povolený.

Preprava z letiska

Letisko Ovda, kam z Bratislavy lieta spoločnosť Ryanair, je od centra Eilatu vzdialené takmer 60 kilometrov. My sme si vopred rezervovali miesta v autobuse spoločnosti Eilat shuttle, druhá možnosť je vziať si zelený autobus spoločnosti Egged. V čase nášho príletu sa dali lístky do nich kúpiť priamo v stánku na letisku.

Požičanie auta

V centre Eilatu sa hneď vedľa seba nachádzajú tri požičovne áut, najlepšiu cenu sme našli cez rezervačnú stránku kayak.com. Mimo hlavnej turistickej sezóny nás auto na 1 deň stálo 30 USD, k čomu sme si pridali plné poistné krytie. Chystali sme sa do Jeruzalema, kde šoféri jazdia nepochopiteľným spôsobom. Vôbec nemajú problém zastať na kruhovom objazde, aby z neďalekého chodníka vyzdvihli z nákupov idúcu manželku. Trúbia veľa a s radosťou, netrpezlivo si vchádzajú do cesty a potom znovu trúbia.

Tankovanie je taktiež výzva. Automaty na čerpacích staniciach sú málokde aj v angličtine a keďže prečítať hebrejské nápisy nezvládne každý, nie je iná možnosť ako požiadať o pomoc predavačku v obchodíku na pumpe. Našťastie sme prišli do kontaktu s pracovníkmi s dobrou angličtinou a nenastal žiaden komunikačný problém.

Stopovanie a kempovanie

Z ten krátky čas, čo sme v Izraeli strávili, sme videli pri ceste zakempované tri stany. Voľné kempovanie je povolené mimo prírodných rezervácií, súkromných pozemkov a vojenských území.

Stopovaniu holduje veľa turistov, dokonca sme stopovať videli aj chalana, ktorý šiel domov z práce so samopaľom na pleci.

Boli sme zvedaví, ako to so stopovaním v Izraeli chodí a z Jeruzalema do Eilatu sme naložili jedného mladíka z Lotyšska. Ochotu izrelských vodičov si pochvaľoval, po medzimestských cestách dokonca nejazdia tak šialene ako v Jeruzaleme, ale poctivo dodržiavajú predpisy.

V národnom parku Timna sme sa k autu po túre potrebovali dostať aj my a stopli sme mladých manželov s dieťaťom, ktorým sme ledva vošli do auta.

Otváracie hodiny

Šábes začína v piatok večer, keď zapadne slnko a trvá až do západu slnka v sobotu. Pre cestovateľov to znamená, že si treba dobre skontrolovať otváracie hodiny múzeí, či iných atrakcií, v piatky môžu byť zatvorené skôr a v sobotu úplne. Piatok je taktiež sviatkom pre moslimov, v tento deň sa turisti na Chrámovú horu v Jeruzaleme nedostanú a preto sú zatvorené aj výstupy na metské hradby. Netreba sa nechať oklamať miestnym podnikavcom, ktorý sa tvári, že vám za pár drobných ukáže cestičku.

Januárové počasie

Zima na juhu Izraela znamená teploty okolo 20 stupňov, v Jeruzaleme okolo 15. Mŕtve more vďaka svojej hustote nechladne, pri 23. stupňoch je na kúpanie veľmi príjemné aj v podvečerných hodinách.

Voda je mimoriadne slaná, šialene štípe a preto si treba chrániť najmä oči. Chodidlá zase vedia nepríjemne porezať ostré slané kamene.

My sme mali problém nájsť takú pláž, pri ktorej by sme vedeli zaparkovať a v okolí by nebolo upozornenie nevstupovať. Geologické podloženie územia z ktorého more vysychaním ustúpilo je veľmi nestabilné, preto sa tam nesmie chodiť. Jedna pláž  nachádzajúca sa v našej blízkosti, ktorá bol označená aj mape bola uzatvorená, ďalšiu, takú neoficiálnu sme nakoniec našli vďaka autám parkujúcim pri ceste.

A ešte zopár motivačných fotiek

Ťavy :) 
Jeruzalem
Mŕtve more
Negevská púšť (Timna park)


Labels: , , ,