Road trip Macedónsko 2016: Kaňon Matka

Hlavné mestá by vraždili, keby mali vo svojej blízkosti miesto, akým je kaňon Matka. Umelá vodná nádrž uprostred vysokých skál, ktorými si predrala cestu rieka Treska sa nachádza asi 15 kilometrov od Skopje. Do kaňonu jazdí mestská hromadná doprava a je obľúbeným miestom oddychu, rekreácie a spoločných stretnutí miestnych obyvateľov. 

Z mesta vyrážame po raňajkách, ideme na autobusovú stanicu, kde parkujú štýlové červené "dabldekre", či rozbité retro autobusy. Batoh mi vonia po burekoch, ktoré sme si kúpili na obed. 

Autobus mešká, čakáme ho už asi 15 minút. Zrazu pribieha kričiaci šofér a rozhadzuje rukami. Zdá sa, že mal nejaký problém a hnevá ho, že miesto na nástupišti mu zablokoval iný autobus. Lístky si všetci kupujeme za jazdy. Keďže meškáme, blížiac sa k ďalším zastávkam, na ktorých mu ľudia dávajú znamenie aby zastavil, iba ignorantsky mávne rukou, veď však pôjde ďalší. Asi dva kilometre pred kaňonom zastavujeme. Šofér nás predčasne vyhadzuje z autobusu, dôvod si domýšľame po dvoch kilometroch chôdze, keď vidíme preplnené parkovisko na konci úzkej asfaltovej cesty, kde by sa nemal kde otočiť. 

Vodná nádrž je využívaná ako elektráreň, dá sa na nej požičať čln, či zaplatiť odvoz až k jaskyniam, ktoré sa nachádzajú na konci kaňonu. Od Macedónca, ktorý pekne rozprával po slovensky, lebo žil u nás 4 roky si požičiavame kajak a po hodinke člnkovania sa necháme previezť loďkou na druhú stranu rieky. Vydávame sa na trojhodinovú prechádzku okolo kláštora na kopec Vodno, ktorý je v Skopje najvyšší. Cestou stretávame zberačov gaštanov, bežcov a kravy.  Vrchol Vodna ľahko identifikujeme podľa vysokého kríža, ktorý sa čnie nad mestom. Stmieva sa, dolu do mesta sa preto vezieme na lanovke a vraciame do centra.  












Labels: , , ,