V Parížskom dave

Francúzsko je európska turistická destinácia číslo 1. Má všetko, čo len krajina môže chcieť: históriu, krásnu prírodu a umelecké dedičstvo. Všetci túžia vidieť Eiffelovku a za sklom schovanú Monu Lisu. Preto sa do Paríža treba vyzbrojiť dávkou trpezlivosti a skúsiť dlhé rady obísť nákupom lístkov cez internet. 


Potom, ako v nedeľu večer zatvorili vrchol Eiffelovky, dostali sme sa na ňu až na druhý pokus.

Prvý večer čakajúc na pokladňu na lístky umožňujúce dopraviť sa na vrchol Eiffelovky nám ju pred nosom zavreli z dôvodu dosiahnutia maximálneho počtu turistov.  Utiahli sme sa preto do parku pod vežou a stali sa svedkami svetielkového harašenia. Eiffelovka po zotmení bliká iba 5 minút počas jednej hodiny. Ľudia chodia na túto udalosť čakať. Sadnú na trávnik v parku pod vežou, popíjajú predražené šampanské, ktoré kúpili od miestnych podnikavých predajcov. V momente začiatku výraznejšieho žiarenia sa na rozsiahlom trávniku rozsvietia blesky fotoaparátov, tablety a smartfóny snažiac sa zachytiť žiariacu vežu. 

Podobná masová záležitosť je aj zámok Versailles, vrchol architektonického snaženia absolutistickej monarchie. Rozsiahly komplex tvoria viaceré zámky, slávne Versaillské záhrady a okolité parky. Versaillské záhradky stoja jednoznačne za návštevu, treba v nich ale dávať pozor na deti, aby sa v bludiskách nestratili. Jedného takému najprv šantiacemu a potom plačúcemu dievčatku sme museli pomôcť nájsť rodinu. 


Na  lístky do Versailles sa čaká v takýchto pôvabných radoch

Vo Versailles som si nemohla nechať ujsť návštevu zámku Veľký Trianon.  V zrkadlovej sieni tu bola po nekonečných rokovaniach podpísaná Trianonská mierová zmluva s Maďarskom. Stalo sa tak 4. júna 1920.  Čierny deň našich južných susedov bol naopak zavŕšením úspechu Čechov a Slovákov o samostatný štát uznaním jeho južnej hranice.  

Prízemný zámok Veľký Trianon s ružovo - žltou fasádou z mramoru bol postavený ako útočisko pre kráľa Ľudovíta XIV., ktorý sa doň uchýlil, keď si potreboval odpočinúť od pompézneho života vo Versailles. Odpočinúť v dobovom ponímaní kráľa znamenalo užiť si so svojou milenkou Madam de Montespan. 

Zrkadlová sála Grand Trianon. Miestnosť kde bola podpísaná Trianonská mierová zmluva. (Moja obľúbená téma seminárnych prác už od strednej)
Geometricky pravidelné Versaillské záhrady

Biele mesto plné záhrad

Vysoké, biele, či jemne šedivé meštianske domy pozdĺž širokánskych ulíc, kde kedysi stáli revolučné barikády. Jedinečný parížsky urbanizmus inšpiroval aj ďalších metských architektov. Napríklad v Rumunskej Bukurešti tento pokus z dôvodu nákladnej údržby ulice plnej fontán vôbec nevyšiel.

Luxemburské záhrady, kde je sadnúť si na trávnik zakázané

Botanická záhrada
Bazilika sv. Srdca, Montmartre. Pôvabná štvrť

Víťazný oblúk

Vtáči pohľad z Eiffelovky
Pohľad na Seinu zo strechy Chrámu Matky Božej
Pohľad na Champs-Elysées z Víťazného oblúka

Labels: , ,